Дослідники з Цюріхського університету та Intel оголосили про створення унікальної автономної безпілотної системи Swift. Вона працює на основі штучного інтелекту та здатна перевершити людей у FPV-перегонах дронів. Про це пише Ars Technica.

Йдеться про вид спорту, в якому учасники намагаються якнайшвидше провести високошвидкісні безпілотники через трасу з перешкодами. Пілоти керують дронами дистанційно, надягаючи гарнітуру, яка передає відео з бортової камери, що дає їм вид від першої особи.

Swift використовує дані, які в реальному часі збирає бортова камера, а також вимірює швидкість руху. ШІ оброблює інформацію, щоб локалізувати безпілотник у просторі та ідентифікувати гоночні ворота на трасі. Зрештою ці дані допомагають обрати найбільш оптимальний спосіб дій, щоб завершити трасу якомога швидше.

Після проведених тренувань система позмагалася з трьома пілотами-людьми світового рівня на спеціальній трасі. Swift вдалося вперше здобути кілька перемог у цих перегонах та навіть зафіксувати найшвидше коло. Однак система продемонструвала певні обмеження в адаптивності – коли умови відрізнялися від тих, на яких вона була натренована.

Розробники переконані, що можливості Swift можна застосувати в реальному світі. Приміром, під час дослідження космосу або в кіноіндустрії, де швидкісні дрони зможуть знімати екшн-сцени. Також технологія може бути корисною в пошуково-рятувальних місіях, де безпілотники мають швидко охоплювати великі території.