Samsung та LG оголосили на технологічній виставці IFA 2023, що їхні додатки для розумного будинку незабаром зможуть керувати технікою та телевізорами один одного, повідомляє The Verge. Ця співпраця є частиною Home Connectivity Alliance (HCA), галузевої коаліції, заснованої наприкінці 2021 року, одним із членів-засновників якої є Samsung.

До кінця 2024 року додаток ThinQ від LG зможе сповіщати вас, якщо ви залишили дверцята смартхолодильника Samsung Family Hub відкритими, а додаток SmartThings від Samsung зможе запланувати делікатне прання на пральній машині LG. Ця крос-брендова функціональність також поширюватиметься на керування телевізорами кожної компанії за допомогою додатків конкурентів. HCA має на меті забезпечити міжбрендовий зв’язок саме для великої побутової техніки, використовуючи хмарний зв’язок, щоб дозволити приладам, підключеним до Wi-Fi, спілкуватися один з одним.

Ця хмарна реалізація є однією з причин, чому HCA вирішила не приєднуватися до CSA та Matter від самого початку, хоча ці дві організації мають спільну мету. В Samsung зазначають, що хоча вони підтримують новий відкритий стандарт розумного дому Matter, компанія зосереджена на тому, щоб переконатися, що прилади, які вже є в будинках людей, зможуть підключатися до розумного дому і не потребувати нового обладнання.

Тому місія HCA – спростити управління розумним будинком, дозволяючи користувачам керувати всією наявною побутовою технікою різних брендів за допомогою одного додатку. Сюди входять пральні машини, сушарки, холодильники, духовки, роботи-пилососи, телевізори та системи опалення, вентиляції та кондиціонування. Однак для початкового налаштування користувачам все одно доведеться користуватися додатком виробника. Samsung і LG планують запустити цю функцію в четвертому кварталі у восьми країнах: Кореї, США, Великобританії, Німеччині, Франції, Італії, Іспанії та Туреччині.

Однією з ключових переваг такої інтероперабельності буде економія енергії. Якщо всі прилади зможуть передавати дані в один додаток, буде легше контролювати споживання енергії та впроваджувати енергозберігаючі функції. Управління енергоспоживанням заплановано у версії 2.0 специфікації HCA, яка має з’явитися у 2024 році та має включати зарядні пристрої для електромобілів. Спочатку цю сумісність реалізують лише LG, Samsung та Vestel, але планується поступово розширити її на інші типи електроприладів.

Слід зазначити, що серед членів HCA відсутні такі відомі бренди, як Bosch, Thermador та Whirlpool. Крім того, ця інтероперабельність обмежується додатками виробників приладів, такими як SmartThings і ThinQ, і не буде доступна на інших платформах розумного будинку, таких як Apple Home, Google Home та Amazon Alexa.