В Україні почали засуджувати самокатників, які порушують правила дорожнього руху. Відповідну інформацію оприлюднили в Опендатабот.

Мінімум четверо кермувальників цього виду транспорту за минулі чотири роки були притягнуті до карної відповідальності за порушення чинних на транспорті правил (ст. 291 КК України). В усіх випадках винуватців покарали штрафами або позбавленням волі до 2 років «умовно».

Найчастіше порушники отримували вироки за травмування пішоходів. Приміром, 1 рік «умовно» отримав неповнолітній вінничанин, який навесні 2022 року травмував на орендованому самокаті жінку, яка переходила велосипедну доріжку та тротуар.

В результаті інциденту жінка отримала тілесні ушкодження середньої тяжкості, а винуватцю аварії присудили відшкодувати потерпілій вартість лікування (понад 108 тис. грн) та понад 50 тис. грн моральної шкоди.

Тим не менш, найчастіше аварії за участі самокатів кваліфікують як адміністративні порушення. За допомогою пошуковика по судовому реєстру «Бабуся» вдалося знайти 76 відповідних справ. Здебільшого винуватців притягають до відповідальності за порушення ПДР, які призводять до пошкодження транспортних засобів та іншого майна (ст. 124 КУпАП). Покарання за цією статтею – штраф у розмірі 850 грн.

До прикладу, в квітні цього року неповнолітня киянка з подругою здійснили наїзд на BMW на пішохідному переході. В цій ситуації суд обмежився попередженням, враховуючи вік порушниці.

Нагадаємо, що 23 березня 2023 року набули чинності зміни до Закону України «Про автомобільний транспорт». Відповідно до них, водіїв самокатів визнали повноцінними учасниками дорожнього руху. Але поки держава не затвердила спеціальні правила для електросамокатів.