Террі Гоу, засновник компанії Foxconn та один з найбагатших людей Тайваню, оголосив про участь у президентських виборах 2024 р. Це вже друга спроба бізнесмена взяти участь у президентських перегонах. Про це пише Insider.

Відповідаючи на запитання журналіста про те, як він відреагує на тиск з боку Пекіна через великий бізнес Foxconn у КНР, якщо його оберуть президентом, Гоу сказав: «Мені не погрожуватимуть».

«Якщо Комуністична партія Китаю наважиться це зробити, яка країна, який інвестиційний фонд, яка компанія наважиться інвестувати в Китай?», – додав він, уточнивши, що не має особистих активів у КНР. Але при цьому Foxconn є найбільшим приватним роботодавцем у Китаї.

Крім того, Гоу нагадав, що клієнтами Foxconn є такі найважливіші компанії, як Apple, Amazon, Tesla та Nvidia. Отже, якщо Пекін конфіскує активи Foxconn, ланцюжки поставок будуть порушені, тому, на думку бізнесмена, комуністичний Китай не наважиться на це.

«Як би Комуністична партія Китаю пояснила це головним світовим брендам? – запитав він. – Крім того, економіка КНР зараз у жахливому стані».

При цьому засновник Foxconn вважається противником руху за незалежність Тайваню. Він стверджує, що правляча Демократична прогресивна партія «підносить незалежність Тайваню, ненавидить і виступає проти Китаю». Його ж позиція полягає у тому, що незалежність Тайваню не є питанням, натомість він підтримує Консенсус 1992 року в рамках концепції єдиного Китаю.

72-річний Террі Гоу заснував Foxconn у 1974 р. За даними Bloomberg Billionaires Index, його статки оцінюються майже у $7 млрд, значну частину з них складають 12,6% акцій Foxconn.

Бізнес-магнат залишив посаду голови Foxconn у 2019 році, намагаючись балотуватися на пост президента Тайваню. Однак він вибув із перегонів після того, як йому не вдалося виграти кандидатську номінацію від Гоміндана, головної опозиційної партії Тайваню.

Гоу спробував знову цього року, але знову не зміг виграти номінацію від партії, тож буде балотуватися як незалежний кандидат. Дехто з аналітиків оцінює Террі Гоу як тайванського аналога Дональда Трампа.

Террі Гоу приєднується до гонки з трьома іншими кандидатами: віцепрезидентом Тайваню Вільямом Лай Цінде від правлячої Демократичної прогресивної партії, Хоу Юй, мером міста Новий Тайбей від головної опозиційної партії Гоміньдан, і головою Народної партії Тайваню Ко Веньде, колишнім мером Тайбея. Вибори президента Тайваню заплановані на 13 січня 2024 року.