Під час презентації нових відеокарт AMD з лінійки RDNA 3, компанія спробувала пояснити деякі нюанси щодо угод з розробниками ігор. Йшлось про Bethesda та додавання DLSS у Starfield, але ясності у цьому питанні все ще нема. Про це пише Techspot.

Головний архітектор ігрових рішень AMD Френк Азор сказав, що якби Bethesda захотіла реалізувати у Starfield технологію суперсемплінгу DLSS від NVIDIA, AMD не стояла б у них на шляху.

Цей коментар було пов’язано з підозрами, що AMD запобігає появі DLSS у більшості ігор, з розробниками яких вона має маркетингові угоди, як от з Bethesda. І справді, офіційно Starfield не буде підтримувати цю функцію під час запуску.

При цьому більшість великих ігор, розробники яких мають маркетингові угоди з NVIDIA, підтримують конкуруючу технологію AMD FSR. Але у багатьох іграх з рекламою AMD підтримки DLSS нема.

Попередня спроба AMD прояснити ситуацію не допомогла і компанія все ще не змогла розкрити усі деталі своїх контрактів. Френк Азор визнав, що такі угоди передбачають гроші в обмін на технічну підтримку (грубо кажучи AMD, як і NVIDIA, платять розробникам за появу відповідної плашки на початку гри), і що AMD очікує, що партнери віддадуть пріоритет її технологіям над конкурентами, але підкреслив, що це не забороняє впровадження в таких іграх DLSS.

За спостереженням користувачів, у файлах предзавантаження Starfield немає ніякого натяку на підтримку DLSS. При цьому якщо рушій гри підтримує одну з технологій суперсемплінгу, додавання іншої не є проблемою.

Кілька нещодавніх випадків підтверджують таке твердження. Декілька портів ігор від Sony включають обидва інструменти масштабування незалежно від спонсора, в Deathloop, попри партнерство з AMD, DLSS додали в оновленні після запуску. На жаль, поточний аналіз даних не показує жодних ознак DLSS або XeSS від Intel у Starfield, але гра підтримуватиме FSR 2.

Френк Азор припустив, що Bethesda, можливо, зосередилася на FSR 2 для Starfield, оскільки Xbox та всі новітні відеокарти для ПК мають доступ до цієї технології, тоді як для DLSS потрібен графічний процесор NVIDIA з серії GeForce RTX 2000 або новішої. Попри ширший діапазон сумісності FSR, порівняння зазвичай дають DLSS перевагу щодо якості зображення.

Ключовим доказом того, що імплементація DLSS, FRS2 та XeSS не дуже складний процес, особливо для компанії з ресурсами Bethesda, є те, що зараз моди з підтримкою DLSS для Starfield готують деякі модери-ентузіасти. Так очікується мод від PureDark, який нещодавно додав DLSS до кількох старих ігор, включаючи Skyrim та Fallout 4 від Bethesda. Але… PureDark створює платні моди, щоб отримати їх треба заплатити принаймні $5 на Patreon.

Гравці сподіваються, що DLSS-моди від інших розробників-ентузіастів будуть безплатні. Ну або Bethesda все ж таки додасть підтримку DLSS в одному з майбутніх патчів, попри «не блокування» збоку AMD.