Команда дослідників із Мельбурнського королівського технологічного університету (RMIT) виявила, що кавова гуща може бути використана як замінник кремнезему під час виробництва бетону. В правильних пропорціях вона дає значно міцніший хімічний зв’язок, ніж один лише пісок, пише Engadget.

Кавову гущу не можна просто змішати зі звичайним бетоном, оскільки вона не буде зв’язуватися з іншими матеріалами через свій органічний вміст. Для того, щоб вона стала більш сумісною, вчені нагрівали її до високих температур і додавали в бетонну суміш.

Науковці виявили, що 350°C є ідеальною температурою, яка забезпечує 29,3% підвищення міцності матеріалу. Ці висновки команда опублікувала в журналі Journal of Cleaner Production.

Такий підхід має також позитивні наслідки для екології, адже використання кавової гущі дозволить зменшити викиди парникових газів.

«Утилізація органічних відходів є екологічною проблемою, оскільки при цьому виділяється велика кількість парникових газів, включаючи метан і вуглекислий газ, які сприяють зміні клімату», – зауважили автори дослідження.

Як відомо, в Австралії щороку збирається 75 млн кг використаної кавової гущі, більша частина якої потрапляє на звалища.