Програма індійської місячної місії Chandrayaan-3 йде за планом. Посадковий модуль увімкнув наукові прилади та вивантажив місяцехід, який працює штатно.

Найцікавіша особливість місії Chandrayaan-3, на думку багатьох аналітиків – дуже невисока вартість усієї програми. На думку Reuters, Індійська організація космічних досліджень і розробок (Indian Space Research Organisation – ISRO) витратила на усю місію лише 6,15 млрд рупій, тобто близько $74 млн.

Видання Independent порівнює цю суму з вартістю голлівудських фільмів про космос. Gravity – $100 млн, The Martian – $108 млн, Interstellar – $165 млн.

Reuters же звертає увагу, що лише один запуск Falcon 9 коштує приблизно $67 млн, а взагалі-то до 2025 р. NASA має витратити на програму Artemis астрономічні $93 млрд. І так, в Artemis йдеться про висадку на Місяць людини, але до самої висадки ще далеко.

Взагалі-то в Індії великі космічні амбіції. Країна претендує на третє місце у космічній ієрархії, збираючись відтіснити Росію на четверте. Це стало очевидно після ганебного провалу російської місії «Луна-25».

Індія ж збирається збільшити кількість запусків у 5 разів (!), зайнявши місце Росії на ринку недорогих космічних послуг. Крім того, в Індії є власна космічна обсерваторія, програма дослідження Марса, Венери, астероїдів, програма розробки метанових двигунів, важких та багаторазових ракет тощо.

Індія не просто висадилася на Місяць, а зробила це з дуже невеликим бюджетом

Врешті-решт, у Індії є і пілотована космічна програма. Перший політ капсули Gaganyaan заплановано на 2024 р., перший пілотований політ – на 2025 р. При цьому вартість пілотованої програми теж порівняно невисока – $1,5 млрд, включаючи розробку, виготовлення та випробування космічного корабля Gaganyaan.

Що ж, схоже, трійка космічних лідерів на 2030-2040 рр. вже сформована і Росії нема місця у цьому клубі. На щастя.