Вчора, 21 серпня 2023 р., був зафіксований новий літній максимум споживання електроенергії в Україні. Для покриття попиту «Укренерго» було вимушене з 18:00 до 22:00 застосувати аварійну допомогу з енергосистем Польщі та Румунії. Про це сповіщає саме НЕК «Укренерго».

21 серпня 2023 р., був зафіксований новий літній рекорд енергоспоживання – вечірній максимум перевищив попередній показник 16 серпня 2023 р. на 1,3%. Це дуже багато, зважаючи на обмежені через ремонти можливості українських електростанцій з виробітку електроенергії. Для покриття рекордного попиту «Укренерго» було вимушене з 18:00 до 22:00 застосувати аварійну допомогу з енергосистем Польщі та Румунії. Її загальний обсяг теж став рекордним – 2 000 МВт на год. Аварійна допомога є останнім і найдорожчим заходом екстреного реагування для балансування енергосистеми, який не вимагає відключення споживачів.

Сьогодні, 22 серпня, є імпорт незначних обсягів електроенергії зі Словаччини та Молдови в ранкові та вечірні години з максимальною потужністю в окремі години до 356 МВт. Експорт відсутній.

Щодо виробництва електроенергії. На одній з теплоелектростанцій через спрацювання аварійного захисту на кілька годин відключався один блок. Загалом кількість блоків електростанцій в роботі обмежена. Адже тривають масштабні ремонти на багатьох теплових електростанціях, а також у планових ремонтах – частина атомних енергоблоків. Це суттєво обмежує можливість забезпечувати зростаюче споживання, особливо у вечірні години.

НЕК «Укренерго» закликає українців відповідально споживати електроенергію, особливо у ранкові та вечерні години:

  • вимкніть потужні електроприлади або користуйтеся ними по черзі;
  • переносьте користування електроприладами на ранкові або нічні години доби;
  • вимикайте світло, коли виходите з приміщення.

Час згадувати звички минулої зими та допомагати енергосистемі подолати кризу.