Майбутнє оновлення DLSS 3.5 від NVIDIA може революціонізувати трасування променів

Компанія NVIDIA планує випустити оновлення своєї технології Super Sampling (DLSS), відомої як DLSS 3.5, в найближчі місяці, повідомляє PC Gamer. Воно обіцяє покращити як візуальну якість сцен з трасуванням променів, так і загальну продуктивність відеокарт RTX. Ключовим нововведенням тут є впровадження реконструкції променів (Ray Reconstruction) в конвеєр DLSS 3.5, який замінить традиційні денойзери (denoisers) в графічному конвеєрі елементом на основі ШІ.

Поточний графічний конвеєр використовує денойзери для усунення шуму від численних променів, які промальовуються в реальному часі на ігровій сцені. Однак такий підхід часто призводить до втрати інформації, що виливається у розмиття кінцевого зображення. Новий метод реконструкції променів на основі штучного інтелекту має на меті розв’язати цю проблему, розпізнаючи патерни в зашумленому зображенні та використовуючи часові дані з декількох кадрів, щоб отримати стабільно чітке зображення. Це не тільки покращує точність зображення, але й дещо підвищує продуктивність відеокарти.

З усім тим, DLSS залишається платформо-специфічною технологією, ексклюзивною для NVIDIA. Але саме оновлення не обмежується відеокартами RTX 40-ї серії, та буде доступне для всіх графічних процесорів RTX.

NVIDIA показала можливості DLSS 3.5 на прикладі гри Cyberpunk 2077 з майбутнього DLC Phantom Liberty. Різниця в якості зображення була очевидною, особливо в сценах з мінливим, різноколірним освітленням. Нова технологія точно відображає кольори, створюючи більш яскравий і реалістичний ефект.

Приріст продуктивності досягається завдяки вилученню етапу денойзера з графічного конвеєра. Ступінь збільшення продуктивності залежатиме від гри та типу трасування променів, який вона використовує. Наприклад, трасування контурів, ймовірно, матиме найбільший приріст продуктивності.

Нова технологія DLSS 3.5 потребуватиме певних налаштувань для кожної гри через вилучення стадії денойзера. Це буде не так просто, як перетягування нових DLSS 3.5 .dll-файлів у вже наявні ігри. Однак технологія настільки перспективна, що користувачі, швидше за все, захочуть увімкнути її скрізь, де це можливо.