В Україні ринок праці в IT відновився на 57%, у галузі пропонують 5600 вакансій

В Україні ринок праці в категорії «IT, комп’ютери, інтернет» відновився на 57%. Про це свідчать дані, опубліковані Work.ua.

За підрахунками, в червні в цій сфері було зафіксовано 5600 вакансій. Для порівняння, відновлення ринку праці загалом по Україні вже досягло 90%.

Таке відставання, на перший погляд, контрастує зі статистикою Опендатабот, яка показала, що ІТ-послуги – єдина галузь бізнесу, що зросла у 2022 році. До того ж на галузь припала майже половина від усього обсягу експорту послуг. Але це зростання склало лише 7%. Хоча за 2021 рік приріст становив 36%.

Представники галузі пояснюють, що торік айтівці «допрацьовували» за контрактами, які було укладено до повномасштабного вторгнення. Зважаючи на ризики, іноземні клієнти не поспішають співпрацювати з представниками українського IT. Ще один стримуючий фактор – глобальна рецесія.

У Work.ua нагадали, що на початку повномасштабного вторгнення ринок праці в категорії «ІТ, комп’ютери, інтернет» обвалився в 7 разів – із 9 887 до 1 363 вакансій. Ситуація на ринку праці загалом була ще гіршою – тут кількість пропозицій скоротилася вдесятеро.

«У вересні 2022 року, досягнувши піку у 4 909 пропозицій роботи, вакансії в ІТ знову пішли на спад. Це може бути пов’язано з обстрілами енергетичної інфраструктури України та подальшими перебоями з електрикою та зв’язком», – йдеться в дослідженні Work.ua.

Щодо конкуренції за роботу в IT, то зараз вона майже втричі вища, ніж в цілому по Україні. Найвищі цифри фіксують на такі посади: Front-end програміст (281 відгук на одну вакансію – в 10 разів більше, ніж в категорії), тестувальник (132), UI/UX дизайнер (130), програміст Unity (122), програміст Java (86).

Найнижча конкуренція за посадами: бізнес-аналітик (10), системний адміністратор (11) та інтернет-маркетолог (14).

Нагадаємо, за даними DOU, у 50 найбільших IT-компаніях України продовжує скорочуватися кількість спеціалістів. За останнє півріччя їх число зменшилося на 6100 осіб, або 6,6%.