Відповідно до колективного позову батьків, популярна ігрова платформа Roblox діє як нелегальна гральна мережа, яка полює на дітей. Про це пише Bloomberg.

Декілька батьків подали скаргу проти Roblox Corp. до окружного суду США Північного округу Каліфорнії після того, як їхні діти програли гроші у формі внутрішньої валюти платформи на сторонніх сайтах азартних ігор. Вони стверджують, що Roblox, який розміщує 3D-метавсесвіт, у якому взаємодіють користувачі, порушує закон США про організації, що діють під впливом рекету й корупції (Закон Ріко) та незаконно отримав прибуток від азартних ігор неповнолітніх.

«Діти, які раніше не мали доступу до коштів для участі в онлайн азартних іграх, тепер мають у своєму розпорядженні мільярди Robux», – стверджують позивачі.

Цей новий позов з’явився у той час, коли Roblox і так стикається з різкою критикою за підрив зусиль зробити Інтернет безпечнішим для неповнолітніх. У травні 2023 р. група контролю за відповідністю виявила, що каліфорнійська компанія порушила стандарти відповідального маркетингу для дітей, стираючи межу між вмістом і рекламою. Roblox також стала об’єктом скарги до Федеральної торгової комісії, поданої минулого року наглядовою групою Truth in Advertising.

Центральним у новому позові є використання Roblox і нагляд за Robux, цифровою валютою платформи, яка має фактичну грошову вартість – один Robux коштує $0,0125. Згідно зі скаргою, користувачі віком до 18 років можуть використовувати кредитні картки своїх батьків, щоб купувати Robux на платформі, і Roblox знає про кожен переказ у віртуальній екосистемі.

Умови обслуговування компанії стверджують про заборону «досвіду, який включає імітацію азартних ігор, включаючи гру з віртуальними фішками, імітацію ставок або обмін реальними грошима, Robux або цінними предметами», але, на думку позивачів, ці рекомендації «вводять в оману», враховуючи, що компанія дозволила стороннім вебсайтам азартних ігор приймати онлайн-ставки з використанням власної валюти.

«Це сторонні сайти, які не мають ніякого юридичного відношення до Roblox, – йдеться в заяві Roblox для Bloomberg Law. – Зловмисники незаконно використовують інтелектуальну власність і бренди Roblox для роботи таких сайтів, порушуючи наші стандарти».

Але, у той самий час у скарзі описано процес, за допомогою якого неповнолітні можуть використовувати платформу Roblox для азартних ігор. Після придбання Robux через платформу вони можуть перейти до «віртуальних казино» одного з ігрових вебсайтів за межами екосистеми Roblox і зв’язати свій Robux-гаманець з вебсайтом азартних ігор, тобто Roblox все ще може відстежувати електронні перекази.

Хоча Roblox міг би зупинити цю «нелегальну мережу азартних ігор», позивачі стверджують, що компанія «збагачується», використовуючи цю схему. Вони кажуть, що Roblox стягує комісію у розмірі 30% за конвертацію Robux на вебсайтах назад у долари, заробляючи на цьому «мільйони щорічно».

У скарзі також йдеться, що сайти азартних ігор заохочують неповнолітніх рекламувати свою незаконну платформу азартних ігор: начебто вебсайт Bloxflip пропонував безплатні Robux користувачам, які рекламували його у TikTok.