Швидкий, тихий та має штучний інтелект – все це про український безпілотник SkyKnight 2, який отримав допуск до експлуатації в Міністерстві оборони України. Про характеристики та особливості БПЛА пише АрміяInform.

Головний інженер дрона Сергій пояснив, що SkyKnight 2 можна використовувати для ураження цілей методом самознищення (тип «камікадзе») або методом скидання корисного навантаження на ціль у контрольованому маневрі.

«Дрон опціонально обладнаний модулем mesh-мережі та спеціалізованим польотним ядром з модулем АІ. Максимальне корисне навантаження, яке безпілотник може із собою носити, – два з половиною кілограми. SkyKnight 2 доволі швидкий, потужний і водночас тихий», – додав він.

Крім цього, у безпілотник є автоматичний режим польоту. Це означає, що після визначення цілі оператором, безпілотником починає керувати бортовий комп’ютер.

«Навіть якщо втрачається зв’язок внаслідок глушіння ворожими засобами РЕБ, наш дрон все одно долетить до визначеної оператором цілі», – акцентував головний інженер.

Також він поділився, що розробка проста в керуванні, а оператор із навичками пілотування на DJI, Autel, на стабілізованих платформах зможе швидко опанувати SkyKnight 2. Йому треба буде вивчити лише функції, які додали до цього дрона.

«Навіть якщо оператор зовсім новачок, то навчити його можна за тиждень. Також досвідчені оператори підрозділів, у які ми передаємо дрони, приїжджають до нас на донавчання, під час якого ми даємо короткий курс про додатковий функціонал. Ті хлопці, які у нас навчались, про SkyKnight 2 кажуть: «Все просто, доступно та зрозуміло», – підкреслив Сергій.

Розробка може працювати по цілі, навіть якщо та не стоїть на місці. А завдяки штучного інтелекту дрона не страшні засоби ворожої окопної РЕБ та антидронові рушниці.

Виробники SkyKnight 2 зазначили, що їхній дрон був уже готовий перед тим, як вони подали документацію щодо отримання допуску до експлуатації до Міноборони.

«Згодом ми створили програму методики випробувань спільно з фахівцями Міністерства оборони, провели заводські випробування та отримали відповідні протоколи. І вже після цього нам дали свідоцтво про допуск до експлуатації. Щодо часу, то всі процедури зайняли у нас близько місяця», – поділилися вони.

У компанії  також зауважили, що Міноборони повністю супроводжувало та допомагало виробнику у процесі оформлення документів.