Після завершення навчання українських пілотів та наземного персоналу Україна отримає від Нідерландів та Данії винищувачі F-16. Про це під час візиту президента України Володимира Зеленського до Нідерландів та зустрічі з прем’єр-міністром Марком Рютте сказали обидва політики.

«Сьогодні ми зробили ще один крок для зміцнення повітряного щита України. F-16.
Ці літаки будуть використовуватися для відведення російських терористів від українських міст і селищ.
Ми з Марком Рютте досягли згоди щодо кількості F-16, які будуть передані Україні після того, як наші пілоти та інженери завершать навчання.
42 літаки. І це лише початок.
Дякую, Нідерланди!»

Хоча прем’єр-міністр Марк Рютте сам назвав цифру у 42 винищувачі F-16, згідно з інформацією з відкритих джерел, у складі ПС Нідерландів лише 24 F-16AM/BM, тобто літаків стандарту Block 20, виготовлених на початку 1980-х років. У складі ПС Данії, яка теж бере участь у процесі навчання пілотів та передачі винищувачів, ще 30 F-16A. Скоріш за все, передати усі F-16 не вийде, тому що Данія, наприклад, лише почала отримувати F-35 Lightning II їм на заміну.

За словами Марка Рютте, зараз почалося мовне навчання українських військових, тож до реальної передачі винищувачів ще дуже довго. Але сам факт такої домовленості однозначно позитивний.