Національне агентство з питань запобігання корупції внесло китайську Alibaba Group Holding Limited до переліку міжнародних спонсорів війни. Про це йдеться в повідомленні НАЗК.

Таке рішення ухвалено через те, що група компаній продовжує працювати в рф. Приміром, вона надає свої платформи для продажу товарів із вивезеної з окупованих територій України міді.

Цього року компанія оголосила план реструктуризації, що передбачає розподіл Alibaba Group на 6 груп: Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Business Group (Taobao, Tmall, Taobao Deals, Taocaica\i, 1688.com), Local Services Group (Amap, Ele.me), Global Digital Business Group (Lazada, AliExpress, Trendyol, Daraz, Alibaba.com), Cainiao Smart Logistics та Digital Media and Entertainment Group (Youku, Alibaba Pictures).

На території росії найбільш поширена платформа AliExpress, якою керує дочірня російська компанія з групи Alibaba ТОВ «Алибаба.КОМ (РУ)». Її власником є зареєстрована у Сінгапурі компанія Aliexpress Russia Holding Private Ltd. Станом на 2023 рік компанія продовжує ведення справ у росії, надаючи міжнародний майданчик для продажів закордонних товарів.

Навесні цього року агенція Reuters повідомила, що китайська компанія Quzhou Nova закупала щонайменше 3220 тонн мідного сплаву на загальну суму $7,4 млн у Дебальцевського заводу металургійного машинобудування (контролюється росіянами) в період із 8 жовтня 2022 року по 24 березня 2023 року. За даними митниці, відвантаження сплаву здійснювалося через порт Новоросійськ. З вивезеної з окупованих територій міді компанія виробляє товари, які продає на платформах Alibaba.

Нагадаємо, що Alibaba вдається до цензурування на своїх платформах українського контенту, пов’язаного з російською війною. У березні 2022 року Alibaba заблокувала профіль українського стрімера, який мав на AliExpress понад 268 тис. підписників, за допис про війну. А от проросійські дописи на платформі не видаляються.

Це може свідчити про те, що компанія підтримує російську агресію не тільки фінансово, сплачуючи податки, але й ідеологічно.