Космічні сили США ініціювали створення спеціалізованого підрозділу — Ескадрильї розвідки, спостереження і рекогностування (ISRS) для протидії потенційним космічним загрозам з боку інших країн, повідомляє Gizmodo.

Про це було оголошено під час церемонії на базі Космічних сил імені Петерсона в штаті Колорадо. Основна роль ISRS полягає в націлюванні на супутники та наземні станції, що належать космічним силам супротивника, а також у протидії загрозам з боку космічних сил інших держав.

Новий підрозділ Космічних сил США було створено, щоб збивати ворожі супутники

Космічні сили також представили емблему ескадрильї, яка має символізувати потенційний крах будь-якого супротивника, на якого націлена ISRS.

Зростаюче занепокоєння щодо космічних досягнень Китаю, в тому числі його космічної станції на навколоземній орбіті та планів пілотованої місячної місії, було очевидним. У 2007 році Китай продемонстрував свої можливості, використавши протисупутникову ракету для знищення одного з власних неактивних супутників.

росія провела аналогічне випробування у 2021 році. У відповідь на це США запропонували у вересні 2022 року самостійно заборонити протисупутникову зброю і закликали інші країни наслідувати їхній приклад. Однак Китай швидко розкритикував цей заклик, а його міністерство оборони висловило занепокоєння щодо потенційного впливу Космічних сил США на космічну безпеку і глобальну стратегічну стабільність.

Створення та активація ISRS Космічними силами, шостим видом Збройних сил США, є чітким сигналом щодо мілітаризації земної орбіти та наміру США захищати свої інтереси в космосі.