Міністр цифрових технологій Японії Таро Коно заявив, що відмовиться від своєї зарплати на три місяці у відповідь на проблеми із системою цифрового посвідчення особи «Мій номер». Про це пише The Register.

Таку заяву він зробив у відповідь на проміжний звіт щодо плутанини в роботі системи. Тим самим політик виконав власну обіцянку покарати себе за погане розгортання проєкту.

Проміжний звіт виявив проблеми із прив’язуванням до картки «Мій номер» записів про інвалідність. Також були зафіксовані випадки неправильного прив’язування даних про медичне страхування, а ще – помилки в пенсійних записах державних службовців.

Карта «Мій номер» дебютувала у 2016 році. Вона пов’язана з різними державними послугами, приміром, видачею водійських прав, податковою службою тощо. Вона оснащена мікрочипом та фотографією. Проблеми з карткою не припиняються.

Місцевий уряд планує переглянути правила та сформувати нові принципи для цифрових ідентифікаторів до кінця вересня. Таро Коно зазначив, що очолюване ним міністерство також опублікує огляд до кінця листопада.

«Як міністр цифрових технологій, я усвідомлюю, що повинен підвести риску», – сказав міністр.

Примітно, що подібна реакція – не поодинока серед японських політиків. Наприклад, у 2018 році міністр фінансів відмовився від річної зарплати через корупційний скандал. А у 2011 році прем’єр-міністр відмовився від зарплати через ситуацію на АЕС «Фукусіма».