Відомий теоретичний фізик, популяризатор науки та футуролог, професор нью-йоркського університету Мічіо Кайку не поділяє занепокоєності деяких верств людства прогресом ШІ, називаючи сучасні чат-боти лише «перехваленими магнітофонами». Про це він сказав під час інтерв’ю CNN.

«Він [чат-бот] бере фрагменти того, що вже є в Інтернеті, створене людиною, з’єднує їх разом і передає так, ніби це створив сам», – каже професор Кайку – «І люди кажуть: “Боже мій, це людина, це схоже на людину”».

Однак, на думку Мічіо Кайку, це не людська поведінка, а лише функціональність звичайного магнітофона з деякими додатковими функціями. Крім того, за словами науковця, чат-боти не можуть відрізнити правду від брехні: «Це має ввести людина».

За словами професора Кайку, людство перебуває зараз на другому етапі комп’ютерної еволюції. Першим був аналоговий етап, «коли ми обчислювали за допомогою палиць, каміння, важелів, шестерень, шківів та струн».

Після Другої світової війни людство перейшло на електричні транзистори. Це уможливило розробку мікрочіпів та допомогло сформувати сучасний цифровий ландшафт. Але цей ландшафт базується на ідеї двох станів, таких як «увімкнено» та «вимкнено», і використовує двійкову систему запису, що складається з нулів та одиниць.

«Матінка-природа посміялася б з нас, тому що вона не використовує нулі та одиниці», – каже Мічіо Кайку, – «Матінка-природа обчислює електрони, електронні хвилі та хвилі, які створюють молекули. І тому зараз ми переходимо до третього етапу».

Він вважає, що наступний технологічний етап буде у квантовій сфері.

IBM, Microsoft, Google та Amazon розробляють зараз власні квантові комп’ютери. Таки комп’ютери можуть допомогти підприємствам з аналізом ризиків, логістикою поставок та машинним навчанням. Професор Кайку вважає, що крім бізнес-додатків, квантові обчислення можуть допомогти покращити сферу охорону здоров’я.

«Рак, хвороба Паркінсона, хвороба Альцгеймера – це хвороби на молекулярному рівні. Ми безсилі вилікувати ці хвороби, тому що ми повинні вивчити мову природи, яка є мовою молекул і квантових електронів». – каже Мічіо Кайку.