В Україні частка розрахунків смартфонами та гаджетами з NFC серед усіх безконтактних оплат із картками Mastercard у фізичному ритейлі перетнула рубіж у 60%. Про це свідчить транзакційна статистика Mastercard за II квартал 2023 року.

За словами віцепрезидента з розвитку бізнесу компанії в Україні та Молдові Юрія Батхіна, уже п’ять років поспіль наша країна традиційно входить до десятки країн світу, що є лідерами за кількістю NFC-оплат цифровими картками Mastercard. У II кварталі Україна посіла місце в першій п’ятірці разом з Австралією, Великою Британією, Нідерландами та США.

Стрімкий розвиток NFC-оплат пов’язаний зі зростанням популярності цифрових гаманців, які дозволяють перетворити гаджет із NFC на зручний платіжний інструмент.

Також на це вплинуло розповсюдження технології безконтактної оплати. Сьогодні вже 95% усіх оплат картками Mastercard у фізичних торгових точках в Україні – безконтактні. Серед найпопулярніших категорій – продуктовий ритейл, заклади харчування, одяг та взуття, а також автозаправні станції.

Важливим фундаментом для поширення культури безконтактних оплат також став розвиток мережі платіжних терміналів, що підтримують такий вид розрахунків. За даними НБУ, сьогодні майже 97% POS-терміналів у країні приймають безконтактні оплати.

«Свого часу запуск технології безконтактної оплати Mastercard став знаковою подією, що здійснила революцію в платежах по всьому світу і в Україні зокрема. Завдяки своїй простоті, зручності та безпеці, безконтакт став абсолютним фаворитом в оплатах серед українців, і сьогодні Україна входить до десятки передових країн світу за кількістю безконтактних операцій з картками Mastercard», – зазначив  Юрій Батхін.

На його переконання, комплексний підхід до розвитку безконтактних оплат в країні та відкритість українців до інновацій стали важливими передумовами «цифрового стрибка» й забезпечили Україні місце серед світових країн-лідерів у категорії NFC-оплат.