В Україні хочуть декриміналізувати порно, законопроєкт вже реєструють у Верховній Раді

В Україні готуються декриміналізувати порно. Про це в Telegram повідомив народний депутат, перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

За його словами, відповідний законопроєкт «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо забезпечення свободи від втручання в приватне життя людини» вже реєструють у Верховній Раді. На парламентському сайті він з’явиться за три дні.

«Проєкт Закону розроблено з метою декриміналізації діянь, пов’язаних з порнографією в частині, що не становить суспільної небезпеки, а також створенням чи утримання місць розпусти і звідництвом, як таких, що не заподіюють істотної шкоди, що посилить захист від втручання в приватне життя», – йдеться в пояснювальній записці до документа.

Між тим, Ярослав Железняк зауважив, що кримінальна відповідальність залишиться виключно за порно без згоди (порнопомства, deep fake), екстремальне порно (насильництво, зоо-, некрофілія) та порно з дітьми та для дітей. Щодо останньої категорії навпаки планується посилення.

«Все. За все інше зі ст.301 та 302 кримінальну відповідальність прибираємо Щоб фантазія правоохоронців не генерувала по 1000+ справ на рік. Аби не було спокуси маніпулювати: сутенерство, втягнення в проституцію та торгівля людьми теж лишаються кримінальними злочинами (це окремі статті)», – написав Ярослав Железняк.

Нардеп зауважив, що до роботи над законопроєктом долучився правоохоронний комітет, BRDO та інші громадські організації, а також держоргани.

«Тому шановні колеги-депутати, законопроект вже в СЕДО, номер картки 1287728. Всіх бажаючих закликаю підписати до ранку п’ятниці. Давайте все ж таки розвантажимо правоохоронні органи від «контрольних закупівель» у вебкам-моделей. Маємо для них купу інших амбітних задач навіть в рамках розслідувань нашої ТСК», – підкреслив Ярослав Железняк.

Нагадаємо, що на початку минулого серпня петиція про легалізацію еротики та порно в Україні набрала необхідні 25 000 голосів, щоб потрапити на розгляд Президента. Згодом автор петиції отримав офіційну відповідь Володимира Зеленського, яка повідомляє, що негайної легалізації еротики та порно в Україні не буде, якщо буде взагалі.