Lockheed Martin побудує бойовий лазер потужністю 500 кВт

Lockheed Martin розпочав розробку найпотужнішої лазерної зброї у межах другої фази проєкту High Energy Laser Scaling Initiative (HELSI).

Променева зброя потужністю 500 кВт – це масштабування 300 кВт лазера Lockheed Martin, який компанія випробувала у серпні 2022 р. Ця фаза HELSI спрямована на підвищення потужності лазера при досягненні потрібної якості променя та оптимізації ефективності, розміру, ваги та об’єму джерел живлення.

«Lockheed Martin інвестував у виробничу інфраструктуру в очікуванні попиту Міністерства оборони на лазерну зброю, яка має купу додаткових переваг: нескінченний боєзапас, низьку вартість «пострілу», високу швидкість ураження та точність реагування, просту логістику, – каже Рік Кордаро, віцепрезидент відділу Mission Systems & Weapons компанії Lockheed Martin. – Лазер потужністю 500 кВт буде розвивати наші успіхи у створенні системи потужністю 300 кВт і використовувати досвід, отриманий з попередніх програм».

Під час випробування 2022 р. лазер Lockheed Martin потужністю 300 кВт знищив два імітатори крилатих ракет MQM-107 у маршовому режимі польоту. Нагадаємо, лазерну зброю випробує та інтегрує у наявні системи ППО також і Ізраїль. Але потужність «лазерних гармат» Iron Beam набагато менше – лише 100-150 кВт.