Поки інші країни намагаються зменшити викиди парникових газів, Китай, навпаки, збільшує рівень забруднення атмосфери. Згідно з новим аналізом Carbon Brief, у II кварталі 2023 р. викиди вуглекислого газу (CO2) у Китаї зросли на 10% порівняно з аналогічним періодом минулого року і стали приблизно на 1% вище рекордних рівнів, зафіксованих у 2021 р.

Аналіз Carbon Brief, заснований на офіційних цифрах та комерційних даних, показує, що зростання було спричинене двома факторами.

Викиди CO2 в Китаї у II кварталі 2023 р. відновилися до рекордних рівнів 2021 р.

По-перше, порівняння проводиться з другим кварталом 2022 р., коли викиди все ще були «придушені» через карантинні заходи у Шанхаї та інших регіонах КНР.

По-друге, триваюча посуха призвела до різкого зниження продуктивності каскаду потужних гідроелектростанцій Китаю.

Викиди CO2 в Китаї у II кварталі 2023 р. відновилися до рекордних рівнів 2021 р.

Без цих факторів викиди в Китаї, швидше за все, стабілізувалися б. Але ніхто не може гарантувати, що у 2024 році не відбудуться якісь інші несподіванки.

Китай також продовжує активно інвестувати у будівництво вугільних електростанцій та сталеплавильних потужностей. Значна частина будівництва має бути завершена під час «15-ї п’ятирічки» (2026-2030), коли Китай пообіцяв скоротити споживання вугілля.

З іншого боку, КНР активно інвестує також у вітроенергетику та сонячні електростанції. Якщо зростання потужностей з низькими викидами вуглецю відповідатиме прогнозам, цього буде достатньо, щоб покрити очікуване зростання попиту на електроенергію і навіть може спрямувати Китай до шляху досягнення піку викидів протягом двох років.