Google співпрацює з American Airlines та кліматичним інвестиційним фондом Білла Гейтса Breakthrough Energy над розробкою більш сталих маршрутів польотів. Мета полягає в тому, щоб допомогти пілотам обмежити вплив польоту на клімат, уникаючи маршрутів, які створюють інверсійні сліди – туман, сконденсований, в основному, з атмосферної вологи, які іноді залишають за собою літаки. Про це пише The Verge.

Ці сліди є великою проблемою для планети, оскільки вони затримують тепло, на них припадає близько 35% впливу авіації на глобальне потепління. Використовуючи супутникові знімки та штучний інтелект, вчені розробили спосіб прогнозувати, де вони найімовірніше утворюватимуться. Це може дати пілотам шанс уникнути їх і мінімізувати вплив авіації на довкілля.

Всупереч твердженням конспірологів, смуги позаду – це не «хімічні сліди», а сліди конденсації. Вони утворюються, коли водяна пара конденсується навколо сажі або інших частинок, які викидає літак. Щоб запобігти утворенню шлейфів, літаки можуть намагатися летіти там, де менша вологість. Це не означає відхилення від курсу, пілотам просто потрібно мати можливість бачити, де знаходиться ця вологість, щоб уникнути її.

Саме тут у пригоді можуть стати нові карти прогнозування інверсійних слідів від Google та Breakthrough. Щоб розробити ці карти, дослідницькій групі довелося проаналізувати десятки тисяч супутникових знімків, щоб виявити й позначити злітно-посадочні смуги. Вони використали ці дані, щоб навчити модель комп’ютерного зору виявляти сліди на супутникових знімках. Додавши більше даних про погоду й польоти, дослідники отримали модель для прогнозування того, коли і де можуть утворитися сліди.

Пілоти American Airlines вже випробували карти, здійснивши 70 тестових польотів протягом шести місяців.

«Це було дуже легко, дуже інтуїтивно зрозуміло. Ми вже досить часто змінюємо висоту, щоб уникнути турбулентності, тому це абсолютно схоже», – сказала директорка з льотних операцій American Airlines Дебора Хекер.

Спеціалісти порівняли супутникові знімки тестових польотів з іншими рейсами. Вони виявили, що під час тестових польотів кількість інверсійних слідів зменшилася на 54%.

Це багатообіцяюча ознака того, що коригування маршрутів польотів є одним зі способів, яким авіаційна галузь може протидіяти зміні клімату, поки менш забруднюючі літаки й паливо все ще перебувають в стадії розробки.