Президент США Джо Байден підписав наказ, який забороняє деякі нові інвестиції США в Китаї у сфері «чутливих технологій», таких як виробництво мікросхем. Крім того, нові норми вимагають інформувати уряд під час інвестицій в інші технологічні сектори КНР. Про це сповіщає Reuters.

Довгоочікуваний наказ уповноважує міністра фінансів США заборонити або обмежити інвестиції США в китайські компанії у трьох секторах: напівпровідники та мікроелектроніка, квантові інформаційні технології та системи штучного інтелекту.

Нові норми спрямовані на те, щоб перешкодити американському капіталу та досвіду допомогти Китаю розробити технології, які могли б підтримати його військову модернізацію та підірвати національну безпеку США. Наказ спрямований на прямий капітал, венчурний капітал, спільні підприємства та інвестиції зі створення іноземних відділень «з нуля».

У листі до Конгресу Байден написав, що оголошує надзвичайний стан у країні, щоб впоратися із загрозою просування такими країнами, як Китай, «у чутливих технологіях і продуктах, критичних для армії, розвідки, спостереження або кібербезпеки». У Білому домі заявили, що Байден проконсультувався з союзниками щодо цього плану та врахував відгуки країн Великої сімки.

«Занадто довго американські гроші сприяли зростанню китайської армії, – сказав лідер демократів у Сенаті Чак Шумер. – Сьогодні Сполучені Штати роблять перший стратегічний крок, щоб гарантувати, що американські інвестиції не йдуть на фінансування розвитку китайської армії».

У відповідь Китай заявив, що «серйозно стурбований» цим новим наказом і залишає за собою право вживати заходів. За словами міністерства торгівлі КНР, наказ впливає на нормальне функціонування та прийняття рішень підприємствами, а також підриває міжнародний економічний і торговий порядок.

У міністерстві також заявили, що сподіваються, що США поважатимуть закони ринкової економіки та принцип чесної конкуренції, а також утримаються від «штучного перешкоджання глобальним економічним і торговельним обмінам і співробітництву або створення перешкод для відновлення світової економіки».

Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що країна «рішуче не задоволена» і «рішуче виступає проти наполегливості США щодо введення інвестиційних обмежень щодо Китаю».

Речник посольства Китаю у Вашингтоні заявив, що Білий дім не прислухався до «неодноразових виразів глибокої стурбованості Китаю» щодо плану.

Крім того, речник сказав, що понад 70 000 американських компаній ведуть бізнес у Китаї. За його словами, обмеження завдадуть шкоди як китайському, так і американському бізнесу, завадять нормальній співпраці та зменшать довіру інвесторів до США.