В Україну почали доправляти термінали супутникового інтернету шведської компанії Satcube. Їх можуть використовувати на деокупованих територіях, де мобільні та наземні мережі не працюють. Про це заявив засновник та гендиректор Satcube Якоб Каллмер, пише «Європейська правда» з посиланням на Dagens Nyheter.

При цьому в компанії не знають, чи буде їхнє обладнання використовуватися військовими, але не заперечують проти цього.

«Це може бути що завгодно – від підключення до польових госпіталів до підтримки зв’язку в польових умовах», – сказав Якоб Каллмер.

Українська сторона звернула увагу на цю компанію після того, як декілька гуманітарних організацій та журналістів використовували її обладнання для роботи в нашій країні.

Satcube використовує супутникову мережу американської компанії Intelsat, яка розмістила замовлення на постачання терміналів на суму близько 70 млн шведських крон (5,97 млн євро). Вартість обладнання оплатить Німеччина, яка їх передасть.

Для шведської компанії це найбільше замовлення від початку виробництва терміналів у 2017 році. На першому етапі вона планує передати Україні приблизно 100 портативних інтернет-терміналів. При цьому перші термінали на початку літа вже прибули в Україну.

Портативний інтернет-термінал шведської компанії важить близько 8 кг. Він може надавати широкосмуговий доступ через геостаціонарні супутники зі швидкістю до 70 мегабітів на секунду.

Нагадаємо, що з початку широкомасштабного вторгнення в Україну було поставлено понад 40 тис. терміналів, підключених до супутникової мережі Starlink.