Головний редактор Gizmodo Деніел Акерман подав до суду на компанію Apple через фільм «Тетріс» / Tetris, який вийшов на Apple TV+ у 2023 році. Про це пише The Verge.

Він стверджує, що фільм є крадіжкою його книги «Ефект Тетріса» 2016 року. За словами головного редактора, Apple, Tetris Company, продюсери фільму та сценарист Ноа Пінк скопіювали атмосферу, тон, підхід і сцени з книги, особливо те, що він представив вихід гри як «шпигунський трилер часів холодної війни».

У позові описано багаторічне листування Деніела Акерамана з Tetris Company під час написання книги. Він заявляє, що компанія знала про його роботу та погрожувала судовим позовом за спроби екранізації його власної книги.

«Фільм щедро запозичив численні конкретні розділи та події книги», – підкреслює Акерман.

У судовому позові також акцентується, що автор книги застосував унікальний підхід до написання реальної історії, оскільки використав не лише історичні дані, а й додав власні оригінальні дослідження та винахідливість.

Акерман додає, що звернувся до суду після виходу трейлера «Тетріса» та безрезультатно просив Apple й інших відповідачів розв’язувати юридичні питання до виходу фільму на екрани. У його позові йдеться, зокрема про порушення авторських прав і недобросовісну конкуренцію.

Нагадаємо, що заснований на реальних, хоч і трохи драматизованих, подіях фільм розповідає про спроби нідерландського ігрового дизайнера Хенка Роджерса (зараз він президент The Tetris Company) отримати від Радянського Союзу права на Tetris. Фільм вийшов на Apple TV+ 31 березня.