Науковці з американського дослідницького центру 30 липня 2023 р. успішно провели другий експеримент із реакції термоядерного синтезу, в результаті якого було отримано чистий приріст енергії. Про це пише Engadget із посиланням на Reuters.

Ліверморська національна лабораторія ім. Лоуренса (LLNL) заявила, що вчені з Національного комплексу лазерних термоядерних реакцій (NIF) в США отримали більший вихід енергії, ніж під час грудневого експерименту.

Точні цифри отриманої чистої енергії поки невідомі. Представник LLNL повідомив, що дослідники все ще аналізують остаточні результати.

Нагадаємо, що в грудні за потужності лазерів 2,05 МДж було згенеровано 3,15 МДж енергії. Тож чистий вихід склав близько 1,1 МДж, що еквівалентно 0,31 кВт-год. Цієї енергії достатньо для живлення 50-ватного світлодіодного телевізора протягом шести годин

Підхід до ядерного синтезу дуже схожий на процес, який призводить до того, що зірки здатні випромінювати світло і тепло. Вчені використовували лазер, спрямований на паливо, щоб об’єднати два легких атоми в більш щільний. При цьому вивільняється велика кількість енергії. Вважається, що цей процес має великий потенціал як джерело сталої низьковуглецевої енергії, яка може допомогти у боротьбі зі зміною клімату.

До того, як термоядерний синтез стане життєздатним варіантом для масового виробництва енергії, здатної забезпечити енергією будинки, ще досить далеко. З одного боку, вченим доведеться суттєво розширити масштаби системи. В будь-якому разі, те, що вдалося повторити експеримент і перевершити попередні результати, є позитивним кроком вперед для чистої енергетики.