Журналісти «Схеми» («Радіо Свобода») знайшли офіційні докази того, що було зрозуміло ще рік тому – Росія обстрілює Україну крилатими ракетами Х-55, які були передані Москві в рамках угоди між українським Кабміном і урядом РФ у 1999 р. в обмін на погашення заборгованості за газ. Можливо, ракети запускаються навіть з тих самих бомбардувальників Ту-160 або Ту-95МС, які Україна відала у рамках тієї самої угоди.

Журналісти отримали текст угоди та перелік номерів переданих ракет і співставили їх з номерами тих Х-55, якими російські терористи атакують Україну. «Схеми» виявили щонайменше з десяток ракет зі списку, які РФ запустила по українських містах – частину з них збили сили ППО ЗСУ, частина влучила у житлові будинки, на жаль, з жертвами серед цивільних.

Згідно з угодою між Кабінетом міністрів України на чолі з Валерієм Пустовойтенком (президент України, який схвалив цю угоду – Леонід Кучма) та урядом РФ за керівництва Володимира Путіна (на той час голова уряду Російської Федерації), підписаною в Ялті у жовтні 1999 р, Україна передала Росії вісім важких бомбардувальників Ту-160, три Ту-95МС, а також 575 крилатих ракет Х-55. Росія натомість компенсувала Україні борг за російський газ на суму 275 млн гривень.

На момент отримання Незалежності Україна мала 1 612 крилатих ракет Х-55 і понад 40 носіїв такої зброї – 19 Ту-160 та 25 Ту-95МС. Більша частина цього арсеналу була знищена в рамках Програми спільного зменшення загрози Нанна-Лугара, ініціативи Міністерства оборони США щодо України та країн СНД. Але, крім відданих Росії, ще 12 ракет Х-55 у 2001 р. були експортовані… в Іран, а ще 6 ракет – у Китай. Пізніше Іран створив на базі X-55 власну крилату ракету Soumar.