Компанія Google має намір внести значні зміни до своєї операційної системи ChromeOS, відокремивши від неї браузер Chrome. Очікується, що це відокремлення, яке є частиною проєкту під назвою Lacros, спростить оновлення та покращить загальну функціональність системи. Ці зміни знаходяться в розробці вже понад два роки, повідомляє ArsTechnica.

Проєкт Lacros, абревіатура від Linux And ChRome OS, відокремить операційну систему від браузера Chrome, що дозволить Google оновлювати кожен компонент незалежно. Розділення передбачає поділ системного інтерфейсу та веббраузера на окремі файли, які називаються ash-chrome (системний інтерфейс) та lacros-chrome (веб-браузер).

Крім того, ChromeOS перейде від власного графічного стеку Freon до Wayland, що відповідає стандартному графічному стеку Linux для настільних комп’ютерів. ChromeOS також перейде з унікального браузера Chrome на браузер Chrome для Linux, що використовується, наприклад, в Ubuntu.

Наслідки цього розділення є далекосяжними. Це полегшить оновлення для Chrome OS, що, можливо, продовжить термін служби старих пристроїв з операційною системою Google. Компанія зможе швидше впроваджувати зміни в ChromeOS, мінімізуючи затримки, пов’язані з додатковою роботою над збіркою. Хоча користувачі навряд чи помітять якісь негайні зміни, таке розділення має покращити функціональність системи.