У США на атомній станції Plant Vogtle почалася комерційна експлуатація передового ядерного реактора Gen III+ Westinghouse AP1000. Енергоблок №3 введено в роботу, повідомляє компанія Westinghouse.

«Це історичне досягнення відкриває двері до нової епохи чистої та економічно вигідної атомної енергії в Америці, заснованої на найсучасніших технологіях ядерних реакторів, доступних на світовому ринку сьогодні. Реактори AP1000 на атомній станції Vogtle стали першими новозбудованими ядерними об’єктами в США за понад 30 років», – йдеться в повідомленні.

Блок №4 тепер готується до початкового завантаження палива, після того, як у травні успішно пройшов гарячі функціональні випробування у рекордно короткі терміни. Перехід до комерційної експлуатації очікується в кінці цього року або на початку наступного.

«Отримані уроки та досвід на ключових об’єктах у Vogtle, а також здобуті компетенції та можливості завдяки нашому ланцюгу постачання, у повній мірі готують Westinghouse до подальшого впровадження нових ядерних блоків. Це допоможе нам виконати завдання, пов’язані зі зміною клімату та забезпеченням енергетичної безпеки», – зауважив президент та генеральний директор Westinghouse Патрік Фрагман.

Технологія AP1000 від Westinghouse базується на модульному дизайні та методах будівництва. Вона пропонує всі переваги поставленого на потік виробництва з глобальним парком реакторів та розвиненим ланцюгом постачання. До кінця цього десятиліття по всьому світу буде функціонувати вже 12 реакторів AP1000.

Блоки AP1000 на атомній станції Vogtle є водно-водяними реакторами III+ покоління з повністю пасивними системами безпеки та модульною конструкцією. Вони займають найменшу відносну площу за кожен МВт енергії на ринку.

Чотири блоки AP1000 в Китаї встановлюють виробничі рекорди, а ще шість реакторів перебувають на стадії будівництва. Польща нещодавно обрала реактор AP1000 для своєї ядерної енергетичної програми. Україна взяла тверді зобов’язання щодо впровадження дев’яти блоків AP1000, а Болгарія будуватиме енергоблок AP1000 на АЕС в місті Козлодуй.

Технологія також розглядається для впровадження на численних об’єктах у Центральній та Східній Європі, Великій Британії, Індії, США.