США полюють на китайське шкідливе програмне забезпечення, яке може зірвати американські військові операції. Про це повідомляє The New York Times.

На думку представників американської розвідки, шкідливе ПЗ може дати Китаю можливість зірвати чи сповільнити американські операції з розгортання або поповнення запасів, зокрема під час потенційного нападу Китаю на Тайвань.

В США вважають, що Китай міг приховати шкідливий комп’ютерний код в мережах, які контролюють системи зв’язку та водопостачання й електромережі, які живлять військові бази США. Водночас вплив може бути значно ширшим, адже ця ж інфраструктура також постачає електроенергію до будинків і підприємств пересічних американців.

Перші публічні натяки на ситуацію почали з’являтися наприкінці травня, коли компанія Microsoft заявила, що виявила загадковий комп’ютерний код у телекомунікаційних системах на Гуамі, тихоокеанському острові з величезною американською авіабазою, та в інших місцях у США. Але це виявилося лише вузьким зрізом проблеми, яку Microsoft змогла побачити через свої мережі.

Більше десятка американських чиновників і галузевих експертів заявили, що китайські зусилля виходять далеко за межі телекомунікаційних систем і передували травневій доповіді щонайменше на рік. За їхніми словами, зусилля уряду США з пошуку та знищення цього коду тривають вже деякий час.

«Адміністрація Байдена невпинно працює над тим, щоб захистити Сполучені Штати від будь-яких порушень нашої критично важливої інфраструктури, зокрема координації міжвідомчих зусиль із захисту систем водопостачання, трубопроводів, залізничних та авіаційних систем, – зазначив виконуючий обов’язки речника Ради національної безпеки США Адам Р. Ходж. – Президент також вперше санкціонував суворі заходи з кібербезпеки».

Натомість посольство Китаю у Вашингтоні виступило із заявою, заперечуючи свою причетність до хакерських атак і звинувачуючи Сполучені Штати в тому, що вони є набагато більшим порушником.

«Ми завжди рішуче виступали проти всіх форм кібератак і боролися з ними відповідно до закону», – сказав речник посольства Хаомінг Оуян.

До слова, недавно Microsoft повідомляла, що китайські хакери, які мали намір збирати розвідувальну інформацію про США, отримали доступ до урядових електронних поштових скриньок.