Уряд підтримав законопроєкт Мінцифри, що дасть змогу мобільним операторам отримувати землю для будівництва базових станцій за 1–3 місяці замість 6. Про це йдеться в повідомлені міністерства в Telegram.

Завдяки цьому десятки тисяч українців у селах удвічі швидше будуть із 4G та якісним зв’язком. За інформацією Мінцифри, в операторів з’являться додаткові інструменти, як швидше надати звʼязок:

  • Користування чужою землею з обмеженнями для будівництва мобільних мереж. Це прискорить час на бюрократичні процедури;
  • Тимчасові споруди замість збудованих базових станцій. У воєнний час це швидший і доцільніший спосіб повернути людям зв’язок після деокупації.

«Нагадаємо, що рік тому підготовка документації для будівництва веж тривала від 12 місяців — ми пришвидшили це до шести. Так, торік у понад 120 селах оператори отримали землю на пів року швидше. Завдяки новим змінам це займатиме до 1–3 місяців», – додали в Мінцифри.

До слова, раніше повідомлялося, що Мінцифри готує зміни до законодавства України, щоб надати змогу державі контролювати швидкість інтернету. Середня швидкість мобільного інтернету в Україні має бути щонайменше 2 Мбіт/сек. – цього мінімально достатньо, щоб проводити Zoom-зустрічі з колегами зі смартфона в дорозі чи публікувати відео в Instagram та обмінюватися файлами без Wi-Fi.