Через розповсюдження штучного інтелекту жінки частіше, ніж чоловіки, будуть змушені змінити професію. Це один з висновків з доповіді дослідницької групи консалтингового агентства McKinsey & Co., яке вивчало тенденції ринку праці в США до кінця 2030 року. Про це пише Fortune.

У наступний період активного впровадження ШІ в США жінки будуть у 1,5 раза частіше опановувати іншу професію, ніж чоловіки. Причина цього те, що жінки надмірно представлені в галузях із низькооплачуваними роботами, на які, за даними звіту, найбільше вплине автоматизація, йдеться зокрема про допоміжну офісну роботу та обслуговування клієнтів. Крім того, більше постраждають також чорношкірі та латиноамериканські працівники, оскільки попит на сільськогосподарські та виробничі професії теж скорочується.

Загалом, згідно зі звітом McKinsey, щонайменше 12 млн працівників у США доведеться змінити професію до кінця 2030 р. Частково це пов’язано з прагненням уряду до нульових викидів парникових газів, що призведе до знищення мільйонів робочих місць. Відтік буде зосереджений серед працівників із низькою заробітною платою. У них у 14 разів більше шансів змінити професію, ніж у тих, хто має вищу заробітну плату.

Відповідно до звіту, «білі комірці» – від юристів та вчителів до фінансових консультантів та архітекторів будуть серед тих, хто найбільше постраждає від поширення генеративного ШІ, такого як ChatGPT від OpenAI. Але згідно McKinsey, це значною мірою призведе до змін у тому, як виконується ця робота, а не до знищення великої кількості посад.

Щодо намагань США зменшити викиди парникових газів, то вони призведуть до знищення близько 3,5 млн робочих місць, постраждають у першу чергу працівники нафтогазовидобувної та автомобільної промисловості. Але виникне близько 700 тис. нових робочих місць у галузі зеленої енергетики.

Крім того, енергетичний перехід у поєднанні зі збільшенням державних витрат на інфраструктуру збільшить попит на будівельників, яких і так не вистачає. McKinsey прогнозує зростання зайнятості в будівництві на 12% з 2022 по 2030 рік.