Німецьким вченим вдалося оживити нематодів (паразитичних круглих червів) невідомого вимерлого виду, які понад 46 000 років «спали» у вічній мерзлоті Сибіру. Про це пише Vice, посилаючись на наукову публікацію Інституту молекулярної клітинної біології та генетики Макса Планка.

Нематоди були знайдені у вічній мерзлоті вздовж річки Колима, де зберігалися у скам’янілих норах арктичних гоферів (ховрахів). Відповідно до радіовуглецевого аналізу рослинного матеріалу у зразках, які датуються 45 839 – 47 769 роками від сьогодення. Новознайдений і вже неіснуючий сьогодні, чи точніше знову існуючий вид нематодів отримав назву Panagrolaimus kolymaensis.

Майже відразу після «розмороження» нематоди почали розмножуватися. Команда вчених вже виховала понад 100 поколінь Panagrolaimus kolymaensis у лабораторії. Кожне нове покоління нематодів живе від 8 до 12 днів.

Нематоди

Це відкриття є «важливим для розуміння еволюційних процесів, оскільки час існування покоління може розтягнутися від днів до тисячоліть, а довгострокове виживання окремих особин виду може призвести до відновлення вимерлих ліній» – написано у журналі PLoS Genetics, у якому було опубліковано цю роботу.

Зараз вчені порівнюють Panagrolaimus kolymaensis з видами того ж роду, зразки яких збирають по всьому світу. Вивчаючи їхні геноми, вчені сподіваються зрозуміти багато про те, як ці популяції стали іншими за останні 40 тис. років.

Це не перший приклад «воскресіння» організмів, які існували у минулому. Наприклад, у 1995 р. вчені виростили бактерій, які жили принаймні 25 млн років тому і залишили життєздатні спори в скам’янілості бурштину. Щодо нематодів, то попередній рекорд «тривалості життя» був досягнутий у 2019 р. коли вчені оживили нематодів віком 41 000 років.