Microsoft зіткнулася з розслідуванням Євросоюзу через побоювання, що компанія витісняє конкурентів, недобросовісно об’єднуючи Teams зі своїми пакетами Office 365 і Microsoft 365. Про це пише Bloomberg.

Європейська комісія заявила, що розпочала офіційне розслідування, щоб з’ясувати, чи могла Microsoft порушити правила конкуренції ЄС. Антимонопольне відомство ЄС заявило, що дії компанії могли надати Teams перевагу над конкурентами, не даючи клієнтам вибору між альтернативами. Також компанія могла обмежити сумісність з конкуруючими програмними платформами.

Попит на відеоконференції різко зріс після пандемії Covid-19, яка змусила багатьох працівників залишитися вдома. Але критики кажуть, що Microsoft могла використати свою «владу» над програмним забезпеченням для ПК, щоб зробити Teams найпростішим варіантом для віддалених працівників, які вже використовують такі програми, як Word і Excel.

«Тому ми повинні забезпечити, щоб ринки цих продуктів залишалися конкурентними, а компанії могли вільно обирати продукти, які найкраще відповідають їхнім потребам», – заявила комісарка ЄС із питань конкуренції Маргрете Вестагер.

Нове розслідування ЄС розпочалося через три роки після того, як платформа обміну повідомленнями Slack компанії Salesforce Inc. подала скаргу до антимонопольного відомства ЄС. Комісія повідомила, що спочатку спробує визначити, чи є в цій ситуації порушення антимонопольного законодавства.

Компанія Slack була придбана Salesforce у 2021 році за $27,7 млрд. Як і багато інших подібних компаній, вона постраждала від уповільнення темпів зростання витрат на технології після пандемії, оголосивши про плани скоротити близько 10% персоналу після того, як за останні чотири роки його чисельність майже потроїлася.

Microsoft багато років бореться з антимонопольними регуляторами в США і Європі через скарги на те, що вона несправедливо прив’язує продукти та блокує доступ конкурентів до програмного забезпечення для настільних комп’ютерів Windows. Але вона не стикалася з жодною офіційною перевіркою домінування на ринку ЄС протягом десятиліття.