Чимало людей плутають, які товари підлягають переробленню, та ігнорують зростаючу проблему з утворенням відходів. Таких висновків дійшла група дослідників з Університету Вірджинії, яка вивчає психологію відходів, пише Futurism.

Своїми висновками вчені поділилися з The Conversation. Під час експериментів вони з’ясували, що багато людей переоцінюють аспект перероблення відходів у гаслі індустрії управління відходами «Зменшуй, використовуй повторно, переробляй». Це призвело до того, що громадськість почала помилково вважати перероблення безкоштовним «квитком на волю».

У межах експериментів дослідники попросили учасників перерахувати «зменшити», «повторно використовувати» та «переробити» в порядку ефективності. Правильна відповідь була, як у зазначеному гаслі. Однак 78% опитаних дали хибну відповідь.

У другому експерименті дослідники запропонували учасникам скористатися комп’ютерною програмою для віртуального «сортування» відходів на перероблення, компост і сміттєві баки. Результати цього опитування теж виявилися невтішними. Багато хто помилково викидав у віртуальний смітник відходи, які не підлягають переробленню, приміром, поліетиленові пакети та лампочки.

Як відомо, мікропластик зі споживчих відходів продовжує забруднювати океани, сушу та живі організми. Багато урядів намагаються зупинити й навіть заборонити розповсюдження одноразових пластикових виробів, таких як пластикові соломинки та пакети. Але індустрії, відповідальні за їхнє створення, продовжують виробляти їх все більше.

Тягар скорочення, повторного використання та перероблення зрештою лягає на плечі споживачів. Такий статус-кво мало сприяє вирішенню глобальної кризи відходів.