Рада ЄС ухвалила нові правила, спрямовані на те, щоб власникам електромобілів було зручніше подорожувати Європою, водночас допомагаючи зменшити викид шкідливих парникових газів. Про це пише The Verge.

Починаючи з 2025 року, новий регламент вимагає встановлення швидкісних зарядних станцій потужністю щонайменше 150 кВт через кожні 60 км вздовж усіх магістралей транс’європейської транспортної мережі TEN-T. До 31 грудня 2025 року такі зарядні станції повинні мати загальну потужність щонайменше 400 кВт, включаючи наявність принаймні одної зарядної точки, здатної на індивідуальну потужність щонайменше 150 кВт. До 31 грудня 2027 року норматив вимагає принаймні 600 кВт загальної потужності та також наявність окремої зарядної точки не менше 150 кВт.

Рада ЄС ухвалила закон про встановлення швидкісних зарядних станцій на усіх великих автомагістралях

Крім того, новий регламент вимагає, щоб платежі на таких зарядних станціях могли здійснюватися за допомогою звичайних карток або безконтактних пристроїв і не вимагали додаткових застосунків або підписки. Оператори зобов’язані чітко вказувати ціни за допомогою «електронних засобів», включаючи час очікування та доступність.

Новий закон спрямований у першу чергу на власників електромобілів та мікроавтобусів, але містить також задекларовані цілі щодо розгортання станцій зарядки для електромобілів великої вантажопідйомності. Крім того, окремі пункти регламенту стосуються морських портів та аеропортів, а також заправки воднем як для легкових, так і для вантажних автомобілів.