Прототип безкабельної графічної карти ASUS, який засвітився на Computex, був знову продемонстрований на нещодавній технічній конференції у Китаї, і, за словами учасників, компанія оголосила, що почне виробництво цієї моделі восени 2023 р. Про це пише ExtremeTech.

Відео з демонстрацією відеокарти, яка ще не має спеціальної офіційної назви, з’явилося на сайті Bilibili. У ньому можна побачити плати RTX 4070 у чорному та білому кольорах. Начебто ASUS планує оцінити відгуки споживачів, перш ніж вирішить, чи буде вона виробляти інші моделі, як-от RTX 4090, без кабелів.

Цього року ASUS розпочне виробництво відеокарт без кабелю

Єдина перешкода – для використання цих відеокарт знадобиться спеціальна материнська плата виробництва ASUS. Тому що хоч на самій відеокарті й нема додаткових роз’ємів зверху, вони є на друкованій платі знизу: один – це стандартний PCIe, а інший – для нового слоту живлення на материнській платі. Живлення подається через задню частину материнської плати, яка має як традиційні 6- та 8-контактні роз’єми, так і роз’єм 12VHPWR від NVIDIA.

Крім того, враховуючи розташування роз’ємів живлення, покупцям, здається, знадобиться ще і спеціальний ATX корпус з вирізами у цьому місці, скоріш за все, теж від ASUS. Компанія виробляє ATX-корпуси, але вони недешеві, до того ж геймери не дуже часто міняють шасі, довгий час залишаючись лояльними обраним брендам.

На думку наших експертів, масове розповсюдження відеокарт без кабелю на даному етапі малоймовірне, але зробити внутрішній простір корпусу вільним від додаткових дротів було б дуже непогано.