У США школи судяться з соцмережами через проблеми з дисципліною в класах

У США юристи переконують шкільні ради подавати позови проти соціальних мереж, стверджуючи, що їхні додатки спричиняють проблеми з психічним здоров’ям, дисциплінарні проблеми в класах та відволікають від навчання. Про це пише The Wall Street Journal.

До судових процесів проти материнських компаній, що володіють Facebook, TikTok, Snapchat та YouTube, долучилися майже 200 шкільних округів по всій країні.

Їхні позови об’єднані в Окружному суді США в Окленді, штат Каліфорнія, разом із сотнями позовів від сімей, які стверджують, що соціальні медіа завдають шкоди їхнім дітям.

На позови чекає «випробування» пізніше цього року. Спершу суддя, як очікується, розгляне клопотання технологічних компаній про закриття справ на тій підставі, що поведінка, яка нібито спричинила шкоду, захищена Розділом 230 (Section 230).

Цей Розділ є частиною ухваленого в 1996 році Конгресом законодавства, яке передбачає, що інтернет-компанії, як правило, не несуть відповідальність за контент, розміщений на їхніх сайтах третіми сторонами.

Нинішній судовий процес є спробою обійти вказаний Розділ. Річ у тім, що в позовах шкільні округи та сім’ї стверджують, що соцмережі створили продукт, який викликає залежність і просуває деструктивний контент серед молоді, і що продукт, на відміну від контенту, не користується захистом Розділу 230.

Зауважимо, що в США налічується понад 13 тис. шкільних округів. Тож кількість позивачів потенційно може продовжувати збільшуватися.

До слова, раніше батьки в ірландському містечку Грейстоунс об’єдналися та спільно сказали своїм дітям, що ті не можуть мати смартфонів до закінчення середньої школи.