Для того, щоб на полицях магазину чи на сторінці в онлайні на покупця чекав повністю перевірений та якісний гаджет, техно-бренди дуже прискіпливо перевіряють всю продукцію, яка виходить під їх назвою. Що ж це за етапи?

Бренд Smart-телевізорів KIVI ділиться таємницями виробництва: як забезпечується висока якість продукції та що виробник робить, щоб на шляху від розробки до втілення з’явився найкращий продукт. 

Звичайно, кожний бренд має свою систему критеріїв планування та оцінювання якості продукції. Але всі вони засновані на міжнародних вимогах до сертифікації товару та відповідають нормам кожної конкретної країни, де цей товар продається.

Кімната старіння, робота в -20 та +40 °C та розбір до останнього гвинтика: як бренд Smart-телевізорів KIVI контролює свою якість

Так, у випадку виробництва телевізорів, кожний продукт, який продається на території ЄС та України, має отримати знак CЕ (з фр. Сonformite Еuropeen – європейська відповідність), який означає, що товар відповідає європейським стандартам ЕN, зокрема вимогам екології, охорони здоров’я та безпеки праці. Також товар має пройти сертифікацію за українськими стандартами, тобто  бути перевіреним і сертифікованим на електромагнітну сумісність, низьковольтне обладнання, екодизайн, енергоефективність, вміст шкідливих речовин, пройти сертифікацію wi-fi/bluetooth-модулів та отримати гігієнічний висновок СЕС. Весь цей процес триває досить довго, тому модельний ряд може оновлюватися не так часто, як цього хотілося б споживачеві. Зате і покупець, і виробник отримують повністю перевірений продукт найвищої якості.

Багаторівнева система забезпечення якості товару KIVI має такі етапи:

  1. контроль департаменту R&D при проєктуванні,
  2. перевірка при пілотному виробництві,
  3. постійний моніторинг якості при масовому виробництві,
  4. вибірковий контроль на кожному етапі виробництва,
  5. контроль якості інспекційною компанією (спеціально залучена незалежна компанія, яка дає незалежний експертний висновок),
  6. контроль якості відвантаження з фабрики,
  7. перевірка завантажених контейнерів,
  8. перевірка якості при розвантаженні контейнера перед відправкою в ритейл,
  9. перевірка якості в магазинах.

Пілотне виробництво партії

Перший етап багаторівневої системи контролю якості починається ще на моменті пошуку фабрики для контрактного виробництва. Це KIVI зробили 8 років тому, коли відвідали виставки в Китаї, провели переговори з найбільшими виробниками та врешті обрали для співпраці фабрику МТС, яка входить в ТОП-3 найбільших виробників телевізорів. Вона має сертифікацію ISO 9001 та керується принципами безпеки виробництва.

Кімната старіння, робота в -20 та +40 °C та розбір до останнього гвинтика: як бренд Smart-телевізорів KIVI контролює свою якість

Тут, на МТС, виготовляються телевізори відомих А-брендів, адже мало в кого з них є власне виробництво. Побудувати власну фабрику за найвищими стандартами – це десятки мільярдів доларів. Тож зараз KIVI користується можливістю контрактно виробляти продукт, який задовольняє вимоги до якості та радує клієнтів.

Окрім фабрики, ще на етапі проєктування кожної моделі бренд обирає комплектуючі найвищої якості від світових виробників. Партнери по «залізу» – Mediatek – виділили для співпраці з KIVI окрему команду. Так само МТС має окремий R&D-підрозділ, який взаємодіє з розробниками KIVI. Все це – елементи одного великого процесу забезпечення якості, адже ні KIVI, ні світові гіганти-партнери не можуть дозволити собі випускати неперевірений продукт.

Кімната старіння, робота в -20 та +40 °C та розбір до останнього гвинтика: як бренд Smart-телевізорів KIVI контролює свою якість

Під час пілотного виробництва у телевізорів KIVI перевіряють більш ніж 100 параметрів, також техніка проходить низку випробувань. І тільки тоді, коли команда KIVI буде задоволена результатами перевірок, модель ТВ переходить у масове виробництво.

З конвеєра

На лініях збирання кожний працівник працює відповідно до своєї інструкції, а інженери своєю чергою виконують вибірковий контроль – залежно від розміру партії абсолютно випадково відбирають уже вироблені телевізори та направляють їх на додаткову перевірку.

Вибрані екземпляри відправляються в так звану «кімнату старіння». Там телевізори працюють по 20 годин на добу з невеликими перервами або по 5 годин з перервами на такий же проміжок часу. Це дозволяє перевірити роботу техніки як в умовах екстремального навантаження, так і при типовому навантаженні, ніби це реальний глядач дивиться кіно у себе вдома. Тест у «кімнаті старіння» може тривати навіть декілька місяців, а все для того, щоб дізнатися, чи не швидко вигоряє матриця. Якщо показники в нормі, партія вважається придатною та відправляється мерзнути та перегріватися.

Кімната старіння, робота в -20 та +40 °C та розбір до останнього гвинтика: як бренд Smart-телевізорів KIVI контролює свою якість

Так, це ще один вид перевірки – робота в холоді та при високій температурі. Кожний комплектуючий, кожний проводок чи гвинтик має нормально працювати в умовах від -20° до +40° за Цельсієм, і бренд KIVI уважно ставиться навіть до таких екстремальних вимог.

В тестовій лабораторії оцінюють якість усіх елементів Smart-телевізора. Обов’язково і дуже прискіпливо перевіряють екран (його яскравість, кольоровість, баланс білого), звіряють кути огляду, запускають спеціальний контент для визначення адекватності відповіді екрана та ввімкнення спеціальних режимів телевізора, коректності кольору і відгуку. Таким чином виробник зіставляє заявлені та отримані характеристики.

Такі ж глибинні тести відбуваються з пультом (перевіряють радіус його дії, якість збирання та друку, якість пластику, кнопок, відбувається smell test), корпусом, ніжками, кріпленнями, всіма частинами нового телевізора.

Кімната старіння, робота в -20 та +40 °C та розбір до останнього гвинтика: як бренд Smart-телевізорів KIVI контролює свою якість

Якість софт-частини забезпечується на двох етапах: спочатку в R&D-центрі KIVI створюють «збірку» потрібних додатків, яку фінально затверджує офіційний партнер – Google. Вже після виробництва перевіряються вибіркові телевізори з партії, щоб усі потрібні додатки були встановлені та коректно запускалися.

Незалежна інспекція

Окремою ланкою тестування готового продукту є незалежна інспекція, яку виконує інспекційно-дослідницька організація на замовлення KIVI і працює за вимогами, які надає компанія. Незалежне тестування перевіряє телевізори буквально до гвинтиків, оцінює навіть якість упакування. Це – додатковий елемент забезпечення якості, який бренд впровадив самостійно, щоб бути впевненим, що всі телевізори KIVI – перевірені та відповідають заявленим характеристикам. Якщо і цю інспекцію пройдено, то партія відправляється в порт на завантаження в контейнери, які пливуть до Європи.

KIVI ставиться до кожної своєї моделі як до пілотного запуску і перевіряє вже зібраний телевізор по декілька разів різними способами, залучаючи різних спеціалістів, щоб забезпечити клієнтів продуктом найвищої якості. Якщо партія телевізорів виїхала з фабрики, це означає, що декілька кіл контролю пройдено, і телевізори відповідають усім заявленим характеристикам і гарантійним вимогам.