Компанія Fervo Energy заявила про досягнення прориву в геотермальних технологіях. Про це повідомляє Engadget.

Компанія провела 30-денне випробування свердловини на своєму об’єкті Project Red на півночі Невади. Тут вона змогла досягти швидкості потоку 63 л/с при високій температурі, що дозволяє виробляти 3,5 МВт електроенергії.

За інформацією Fervo Energy, в результаті випробування були встановлені рекордні показники потоку та потужності для вдосконаленої геотермальної системи (EGS), а саме випробування пройшло без інцидентів.

Очікується, що цього року Fervo під’єднає Project Red до мережі. Він буде використовуватися для живлення центрів обробки даних Google та деяких інших об’єктів інфраструктури компанії в штаті Невада.

Google і Fervo у 2021 році підписали угоду про розробку «геотермального енергетичного проєкту наступного покоління».

Це перший випадок, коли енергетична компанія продемонструвала, що EGS може працювати в комерційних масштабах. Це був довгий шлях, оскільки вчені намагаються зробити EGS реальністю з 1970-х років.

Для того, щоб природна геотермальна система виробляла електроенергію, необхідна комбінація тепла, рідини та проникності гірських порід, зазначає Bloomberg. У багатьох місцях гірські породи мають необхідний рівень тепла, але недостатньо проникні для протікання рідини крізь них. EGS створює таку проникність штучно.

Однією з головних переваг геотермальних електростанцій є те, що вони повністю не містять вуглецю – до 2030 року Google планує перевести всі свої офіси та центри обробки даних на безвуглецеву енергію. Ці станції також можуть працювати в будь-який час. Це вигідно відрізняє її від сонячних та вітрових електростанцій.