Мільйони електронних листів американських військових були перенаправлені до Малі через «друкарську помилку». Вона призвела до витоку конфіденційної інформації, зокрема дипломатичних документів, податкових декларацій, паролів і даних про подорожі вищого офіцерського складу, пише Financial Times.

Річ у помилці в написанні домену – люди подекуди плутають .ML (ідентифікатор країни Малі) та .MIL (суфікс усіх військових адрес електронної пошти США).

На цю проблему вперше звернув увагу підприємець Йоганнес Зуурб’є із Нідерландів, який має контракт на управління національним доменом Малі. Він закликає США серйозно поставитися до цієї ситуації, адже ризик є реальним і може бути використаний противниками країни.

Більша частина листів – це спам. Але деякі містять справді чутливу інформацію – дані про американських військовослужбовців, карти об’єктів, фото баз тощо. Приміром, в одному з таких листів містився маршрут подорожі генерала Джеймса Макконвілла, начальника штабу армії США, і його делегації, які готувалися до поїздки в Індонезію на початку цього року.

Тепер контроль над доменом .ML повернеться до уряду Малі, який тісно співпрацює з рф. Тож малійська влада зможе зібрати помилкові листи.

Речник Пентагону підполковник Тім Горман заявив, що Міністерство оборони усвідомлює цю проблему і серйозно ставиться до всіх несанкціонованих розголошень контрольованої інформації з питань національної безпеки або контрольованої нерозкритої інформації.