У віддаленому містечку Шанбао на посушливому північному заході Китаю у неділю 16 липня 2023 р. температура перевищила 52֯C, це новий рекорд для КНР. Ще шість місяців тому Китай боровся з аномально холодною зимою з температурою в мінус 50 градусів. Про це пише Reuters.

Аномально висока температура зафіксована у Турфанській улоговині в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі на північному заході Китаю, у відрогах Східного Тянь-Шаню. Ця улоговина має максимальну глибину у мінус 154 м від рівня моря і є найглибшою у Центральній Азії. Китайські метеорологи вважають, що рекордна спека триватиме щонайменше п’ять днів.

Попередній рекорд складав +50,3֯C і був зафіксований у 2015 році поблизу Айдінга. З квітня 2023 р. країни Азії кілька разів постраждали від рекордної спеки, що викликало занепокоєння щодо їхньої здатності адаптуватися до швидкої зміни клімату.

Тривалі хвилі високої температури у Китаї викликали проблеми з електромережами та посівами. Зростає побоювання щодо можливого повторення минулорічної посухи, найсильнішої за останні 60 років.

22 січня 2023 р. температура в Мохе, місті на північному сході провінції Хейлунцзян (КНР), за даними місцевого бюро погоди впала до мінус 53֯C, побивши попередній історичний мінімум у Китаї в мінус 52,3֯C, встановлений у 1969 році. Тобто протягом неповних 7 місяців коливання температур у Китаї склало більше ніж 100 градусів.