Рада Безпеки ООН проведе перше засідання, присвячене ШІ

На заклик Великої Британії Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй проведе на цьому тижні першу офіційну дискусію щодо штучного інтелекту (ШІ). Про це сповіщає Reuters.

Уряди в усьому світі розглядають, як пом’якшити небезпеки, пов’язані з появою нових ШІ технологій, які можуть зашкодити глобальній економіці та змінити ландшафт міжнародної безпеки. Велика Британія, яка цього місяця головує в Раді Безпеки ООН, прагне отримати роль глобального лідера у регулюванні ШІ. Британський міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі головуватиме на обговоренні.

У червні 2023 р. генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш підтримав пропозицію керівників деяких компаній, що займаються розробкою штучного інтелекту, щодо створення міжнародного органу зі спостереження за ШІ, такого як Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

Так, українці добре знають, що ООН, МАГАТЕ та Рада Безпеки ООН – це досить безпорадні організації, які нічого не вирішують і ні на що не здатні, але погодьтеся, «Засідання Рада Безпеки ООН з питання регулювання ШІ» звучить як фраза з якогось фантастичного роману/фільму.