Виявляється, українці не можуть використовувати ChatGPT через потрапляння до санкційного списку OpenAI. Мінцифра вже звернулася до компанії

ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) став чи не найцікавішим ШІ-проєктом останнього часу. За запитом він може генерувати тексти, код, підтримувати бесіду тощо. Чатбот запустили в листопаді минулого року, він безплатний для широкого загалу й за цей час він встиг набрати понад мільйон користувачів.

Але українці, які намагалися спробувати його можливості, стикнулися з проблемою — сервіси OpenAI недоступні для України.

Як повідомив заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков, виявляється, Україна потрапила до санкційного списку компанії, в якому також присутні рф й білорусь:

Ми потрапили до санкційного списку компанії, опинившись поряд з росією, білоруссю та іраном. Про причини такого рішення наразі невідомо. Але є факт: наші громадяни не можуть отримати доступ до передових технологій.

Також пан Борняков додав, що Міністерство цифрової трансформації України вже звернулося до компанії з відповідним проханням виключити країну з цього списку:

ІТ-галузь завжди підтримує цінності свободи та демократії. Україна за них бореться щодня ціною життів найкращих з найкращих людей, які прагнули змінити цей світ на краще. OpenAI, як бачите, у нас єдина ціль і спільна мета. Ми очікуємо на ваше рішення і сподіваємось, що ви дослухаєтесь до голосу країни, яка наразі захищає наші спільні цінностіі. І лише об’єднаний цивілізований світ здатен перемогти ворога у цій боротьбі.


Відповіді від OpenAI наразі немає. На момент підготовки новини сервіси OpenAI все ще недоступні для України.