Telly — американський стартап, який планує реалізувати дуже незвичну бізнес-ідею: він пропонує своїм клієнтам безплатно отримати сучасні 4K-телевізори — а замість плати їхні власники змушені будуть дивитися рекламу на додатковому екрані, що розташований під основним. Анонс такої незвичної пропозиції був зроблений у травні цього року, тоді ж засновник Telly заявив, що він планує розповсюдити до 500 тис. екземплярів “рекламних телевізорів” до кінця року.

Основний екран має діагональ 55”, додатковий — “стрічка” вздовж основного заввишки 9 дюймів. Вона показуватиме новини, погоду, результати спортивних змагань тощо — а праворуч на цьому екрані транслюватиметься реклама, яку не можна ні пропустити, ні вимкнути. Причому транслюватиметься вона весь час, а не тільки коли користувач дивиться телевізор. Вбудованого Smart TV немає, замість нього телевізор комплектується знов-таки безплатним Chromecast with Google TV.

Telly почав розсилати першу партію безплатних телевізорів з рекламою у США

Крім власне показу реклами, користувачі погоджуються на те, що вони надаватимуть Telly детальну демографічну інформацію (наприклад, вік, стать та адресу), а також “купівельну” поведінку та інформацію щодо перегляду відеоконтенту — і також погоджуються на те, що ця інформація використовуватиметься для показу цільової реклами. Крім того, телевізор оснащений сенсором, який постійно визначатиме кількість глядачів перед екраном.

Якщо цього мало — користувачі також мають погодитися з умовами використання продукту: він має використовуватися як головний екран у домі й бути постійно підключеним до інтернету. Будь-яке використання блокувальників реклами заборонене — так само як і фізична модифікація телевізора або підключення периферійних пристроїв, не схвалених Telly. В таких випадках Telly залишає за собою право вимагати повернення телевізора — інакше з кредитної картки, пов’язаної з обліковим записом порушника, буде стягнуто $1000 (орієнтовна ринкова вартість такої моделі телевізора без реклами, за словами засновника стартапу).

З моменту анонсу пройшло лише два місяці, і зараз стартап повідомляє, що перша партія таких телевізорів вже почала розсилатися замовникам і має потрапити до своїх нових власників вже цього тижня. Засновник стартапу називає першу хвилю “публічним бета-тестом” і заявляє, що з моменту анонсу він отримав понад 250 тис. замовлень.