Для всіх платників податків передбачена реальна амністія щодо застосування штрафів за відсутність/незастосування РРО/ПРРО за період із 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року. Про це заявив податковий консультант Олександр Зарайський, коментуючи законопроєкт № 8401 та застосування штрафів за відсутність касових апаратів, пише AIN.UA.

Йдеться про проєкт закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Він скасовує низку пільг для підприємців, введених раніше у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії в Україну.

«Після 1 жовтня 2023 року звільнення від штрафів за відсутність/незастосування РРО/ПРРО продовжує діяти для всіх платників податків, які здійснюють діяльність на: територіях, тимчасово окупованих Росією, територіях активних бойових дій, територіях можливих бойових дій», – пояснив Зарайський.

Також він додав, що для більшості ФОП – платників єдиного податку (які не є платниками ПДВ), що здійснюють діяльність на інших територіях, штрафи за відсутність РРО/ПРРО встановлені у зменшеному розмірі.

Натомість для юросіб (незалежно від системи оподаткування), ФОП на загальній системі оподаткування та ФОП – платників єдиного податку, які є платниками ПДВ, штрафи за відсутність/незастосування РРО/ПРРО залишися без змін. Вони складатимуть 100-150% в залежності він кількості порушень.

«Таким чином ФОП та юрособи, на яких після 1 жовтня 2023 року амністія щодо незастосування штрафів за відсутність/незастосування РРО/ПРРО не розповсюджується, мають час підготуватися, завчасно зареєструвати РРО/ПРРО та потренуватись у їх використанні, поки до 1.10.2023 року немає штрафів», – підкреслив податковий консультант.

Нагадаємо, що Верховна Рада проголосувала законопроєкт № 8401 30 червня 2023 року.