Голлівудські студії хочуть отримати ШІ-копії акторів, щоб безплатно та без часових обмежень їх використовувати. Про це заявив головний переговірник профспілки SAG-AFTRA Дункан Крабтрі-Ірланд, яка представляє інтереси акторів і працівників медіаструктур США, пише The Verge.

За його словами, з цією «революційною пропозицією» виступив Альянс виробників кіно і телебачення (AMPTP).

«Ця «революційна» пропозиція щодо ШІ, яку вони надали нам вчора, передбачає, що наші виконавці другого плану повинні мати можливість скануватися, отримувати одноденний гонорар, а їхні компанії повинні володіти цим сканом, їхнім зображенням, їхньою схожістю і мати можливість використовувати їх до кінця життя в будь-якому проєкті, який вони захочуть, без будь-якої згоди і без компенсації. Тож якщо ви думаєте, що це новаторська пропозиція, я пропоную вам подумати ще раз», – розповіли в SAG-AFTRA.

Використання генеративного ШІ було одним з основних каменів спотикання в переговорах між студіями та профспілкою.

«Якщо ми не будемо стояти на своєму зараз, ми всі опинимося в біді, ми всі опинимося під загрозою бути заміненими машинами», – пояснив президент SAG-AFTRA Фран Дрешер.

Зважаючи на ситуацію, голлівудські актори оголосили про страйк. Він офіційно розпочнеться сьогодні опівночі.

Нагадаємо, що навесні суперечка щодо ШІ стала однією з проблем, яка підбурила голлівудських сценаристів до страйку. Вони наполягали на тому, щоб у написанні сценаріїв для кіно та телебачення обмежили використання штучного інтелекту.