Екранізації великих складних книжок, як правило, починаються повільно. Здебільшого тому, що треба пояснити глядачу дуже багато. Так було з різними серіалами, а особливо – із «Фундацією» / Foundation на Apple TV+. Про це пише The Verge.

Телесеріал базується на книжках Айзека Азімова. Він містить одразу кілька незвичних концепцій – психоісторію (різновид математики, що може передбачати майбутнє) та генетичну династію (нескінченна лінія імператорів-клонів, які правлять галактикою). Тож перші кілька епізодів серіалу «загрузли» в поясненнях. За словами шоуранера «Фундації» Девіда С. Гойєра, уникнути цього було неможливо.

«Мені здавалося, що перші три серії 1-го сезону були надто перевантажені поясненнями, але – повірте – ми мучилися, намагаючись придумати, як це обійти, – сказав він. – Ми просто вирішили: «До біса, ми повинні пояснити все це та сподіватися, що глядачі все ще будуть з нами».

Водночас він вважає, що це може бути просто необхідним «злом» такого роду адаптацій.

«Багато серіалів, які мені зрештою сподобалися, з’являлися не одразу, – зазначив шоуранер. – Можливо, це саме те, що потрібно робити, коли ви створюєте велике амбітне, новелістичне шоу».

Проте, Гойєр додає, що з другим сезоном «Фундації» команда не мала такої проблеми. Його мета – бути більш доступним. У ньому з’являться такі речі, як дослідження внутрішнього життя персонажів, більше екшену, а також трохи сексу та навіть гумору.

Раніше повідомлялося, що події другого сезону «Фундації» розгортається через століття після подій першого сезону. Імперія під керівництвом Брата Дея у виконанні Лі Пейса готується до повномасштабного протистояння з «Фундацією» на чолі з Харі Селдоном (Джаред Харріс). Другий сезон «Фундації» має 10 епізодів.