Студія Bungie виграла судовий позов на суму більше ніж $400 тис. проти гравця у Destiny 2, який переслідував та погрожував ком’юніті менеджеру компанії. Це створює прецедент для протидії подібній поведінці гравців у майбутньому. Про це розповіла у Twitter Кетрін Тесон, яка брала участь у процесі з боку Bungie.

Спочатку Bungie за допомогою професіональних слідчих ідентифікувала особу гравця, який погрожував співробітнику компанії, після чого подала скаргу до Верховного суду округу Кінг, щоб притягнути порушника до відповідальності за збитки, яких Bungie зазнала через його соціопатичну поведінку.

Порушник, якого ідентифіковано як Джессі Джеймса Комера, не з’явився до суду, тому 12 липня 2023 р. суд задовольнив клопотання Bungie про винесення заочного рішення, поклавши на порушника матеріальну відповідальність – відшкодування $405 189,22 на користь Bungie, плюс судові та супутні витрати у розмірі $84 246,30, тож разом майже $500 тис. Ордер суду вже підписано.

У рамках цього рішення отримане принципове офіційне судове визнання загрози та шкоди, спричинених добре задокументованою моделлю ескалації домагань, яка може завершитися трагедією через виклик спецпідрозділів поліції або інше насильство у реальному світі.

«Діяльність пана Комера, який бомбардував ком’юніті менеджера Bungie погрозами, голосовими сповіщеннями тощо не була просто жартом. Онлайн-домагання відбуваються за передбачуваною моделлю, за якою переслідувач переходить від доксінгу – отримання особистих даних жертви, до зловживання ними у реальному житті – пошуку контакту і далі, аж до фізичного насильства», – йдеться і рішенні суду.

Друге принципове рішення – висновок суду, що коли працівника переслідують через його роботу, це також завдає шкоди роботодавцю, і роботодавець може вимагати відшкодування збитків у цивільному суді. Це важливо, тому що самі робітники не мають можливості, а часом просто не хочуть мати справу з судовими позовами, тож це може взяти на себе роботодавець.

Крім того, суд, засновуючись на Кримінальному статуті штату Вашингтон, визнав новий тип правопорушення – кібер- та телефонні переслідування. Цим рішенням суд створив шлях для тих, хто має ресурси, щоб ідентифікувати онлайн-переслідувачів і притягнути їх до відповідальності. Відшкодувати збитки відбувається за стандартами таких правопорушень, як вторгнення у приватне життя.