Ілон Маск, який місяцями натякав, що хоче створити альтернативу ChatGPT, оголосив про створення компанії, яку він називає xAI. Її місія – «зрозуміти справжню природу Всесвіту», пише Bloomberg.

На сайті xAI заявила, що її команду очолить сам мільярдер. Крім того, в ній працюватимуть керівники, які були в різних компаніях, зокрема DeepMind, Microsoft Corp. і Tesla Inc, а також в академічних установах, таких як Університет Торонто.

Хоча Ілон Маск часто критикує Сан-Франциско, на сайті xAI повідомляється, що компанія «активно набирає досвідчених інженерів і дослідників» для роботи «в районі затоки». Досі більшість розробок ШІ була зосереджена в Кремнієвій долині.

Ілон Маск брав участь у створенні OpenAI. Але він часто й публічно критикував компанію після того, як залишив раду директорів у 2018 році. Microsoft інвестувала в OpenAI близько $13 млрд.

Попри роботу в галузі штучного інтелекту Ілон Маск висловлював глибокі застереження щодо цієї технології. Мільярдер був серед групи дослідників і лідерів технологічної індустрії, які в березні закликали розробників призупинити навчання потужних моделей ШІ.

Зараз 52-річний Ілон Маск керує шістьма компаніями: Tesla, SpaceX, Twitter, Neuralink, Boring Co. і тепер xAI.